Naar Bedekteweg
Naar begin

Schuilplaats S2 (Korte Bedekteweg)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar Bedekteweg    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Schuilplaats S2

Schuilplaats S2


Schuilplaats S2

Plattegrond (situatie 1904): 1. Schuilplaats. 2. Munitiemagazijn


Dit betonnen gebouw ligt in de Korte Bedekteweg (vroeger onderdeel van de Bedekte Weg) tegenover de rechterface van bastion Promers. Het gebouw is aangelegd in 1904 en is gelijk aan het gebouw Z1 uit 1902. Het was bestemd voor een halve sectie infanterie en de bediening en de munitie voor 2 kanonnen van 10 cm. Het gebouw is 12,85 meter lang en 3,60 meter diep. De muren zijn 60 cm dik. De bovenkant bestaat uit een betondekking van 39 cm dik die ligt op een laag van 3 meter lange ijzeren staven (spoorrails). De afdekkende zandlaag was slechts 18 cm dik en diende vooral als bescherming tegen de invloed van het weer.

Het gebouw bevat twee ruimten: een schuilplaats en een munitiemagazijn die van elkaar zijn gescheiden door een tussenmuur van 40 cm dik beton. Elk lokaal heeft een eigen ingang. De grootste ruimte is de eigenlijke schuilplaats. Deze is 9,73 meter lang, 2,40 meter diep, 1,85 meter hoog en heeft twee ramen. Rechts daarvan ligt het munitiemagazijn van 1,50 meter breed en 2,40 meter diep. In de muur tussen de lokalen is een lampnis die oorspronkelijk was voorzien van een kozijn met 1 cm dik spiegelglas. Alle deuren en ramen hebben blinden van 12 mm dik plaatijzer. De ventilatieopeningen hebben draairozetten. Tegen de dekking van spoorrails waren houten plafonds gemaakt. Dit diende vooral om het moreel van de troep tijdens een bombardement te handhaven. Zo werd voorkomen dat eventuele scheuren zichtbaar werden en dat uit de dekking loskomende betonstukjes op de schuilende manschappen zouden vallen. De inrichting van de schuilplaats was zeer eenvoudig en bestond uit een rij bergplanken tegen de achterwand en 15 losse houten zitbanken.

In de Eerste Wereldoorlog was in de schuilplaats een halve sectie infanterie ondergebracht. Naast het gebouw waren toen een artilleriebatterij en een mitrailleur opstelling ingericht.