Naar Bedekteweg
Naar begin

Schuilplaats R2 (Korte Bedekteweg)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar Bedekteweg    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Schuilplaats R2

Schuilplaats R2


Schuilplaats R2

Plattegrond. Toestand 1906


Dit gebouw ligt in de Korte Bedekteweg, voor de punt van bastion Promers. Het werd aangelegd in 1906, tegelijk met de identieke schuilplaatsen V1 en Y1 elders in de bedekteweg. Het is gemaakt van cementbeton, een vroege vorm van ongewapend beton. De voormuur en de zijmuren zijn 60 cm dik, de naar de vijand gekeerde achtersluitmuur 80 cm. De dekking bestaat uit een betonlaag van circa 60 cm die naar achteren iets schuin afloopt. De betondekking rust op een laag ijzeren I-liggers van 3 m lengte met een onderlinge afstand van 17 cm waartussen ijzeren vulplaten van 5 mm dikte zijn aangebracht. In de schuilplaats was tegen de laag I-liggers een houten plafond aangebracht. De afdekkende zandlaag was slechts 25 tot 30 cm dik.

De inrichting bestond uit 15 losse houten zitbanken en aan de muur bevestigde bergplanken. De twee ramen en de toegangsdeur zijn voorzien van blinden van 12 mm dik plaatijzer.

De schuilplaats was bestemd voor een halve sectie infanterie en de bedieningsmanschappen van twee mitrailleurs. In de Eerstw Wereldoorlog lag er een halve sectie infanterie.