Naar Bedekteweg
Naar begin

Schuilplaats M2 (Vestingpad)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar Bedekteweg    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Schuilplaats M2

Schuilplaats M2


Schuilplaats M2

Plattegrond. Toestand 1905


Dit gebouw uit 1905 ligt aan het Vestingpad, voor de punt van het ravelijn bij de Utrechtse poort (ravelijn Oranje-Promers). Het is identiek aan schuilplaats I2 en is gemaakt van cementbeton, een vroege vorm van beton zonder wapening. De muren zijn ongeveer 60 cm dik. De betondekking van circa 40 cm dik rust op een laag van 3 m lange ijzeren staven (spoorrails). Op het gebouw lag een afdekkend zandlaagje van 25 cm dat vooral diende als bescherming tegen weersinvloeden.

De schuilplaats ligt in de borstwering van de bedekteweg met de ongedekte voorkant naar de vesting gekeerd. Hij is 10,95 m lang en 3,6 m diep. Het gebouw bevat slechts één lokaal van 9,75 m lang, 2,40 m diep en 1,85 m hoog. In het lokaal was een houten plafond aangebracht. De twee ramen en de toegangsdeur hebben blinden van 12 mm dik plaatijzer. De inrichting was zeer eenvoudig en bestond uit aan de muur bevestigde bergplanken en 15 losse houten zitbanken.

De schuilplaats was bestemd voor een halve sectie infanterie en de bediening van twee mitrailleurs. In de Eerste Wereldoorlog was er een halve sectie ondergebracht.