Naar Bedekteweg
Naar begin

Schuilplaats K2 (Vestingpad)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar Bedekteweg    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Schuilplaats K2

Schuilplaats K2


Schuilplaats K2

Plattegrond (situatie 1904): 1. Munitiemagazijn. 2. Schuilplaats


Dit betonnen gebouw uit 1904 ligt aan het Vestingpad (vroeger onderdeel van de Bedekte Weg) tegenover de rechterface van bastion Oranje. Er kon een halve sectie infanterie en de bediening en munitie voor 2 kanonnen van 10 cm worden ondergebracht. Het gebouw is identiek met de schuilplaats Z1 uit 1902 maar heeft het magazijn aan de andere kant. Het gebouw is 12,85 meter lang en 3,60 meter diep. De muren zijn 60 cm dik. De bovenkant bestaat uit een betondekking van 39 cm dik die ligt op een laag van 3 meter lange ijzeren staven (spoorrails). De afdekkende zandlaag was slechts 18 cm dik en diende vooral als bescherming tegen de invloed van het weer.

De twee lokalen van het gebouw worden gescheiden door een tussenmuur van 40 cm dik beton. Elk lokaal heeft een eigen ingang. De grootste ruimte is de eigenlijke schuilplaats. Deze is 9,73 meter lang, 2,40 meter diep, 1,85 meter hoog en heeft twee ramen. Links daarvan ligt het munitiemagazijn. Dit is 1,50 meter breed en 2,40 meter diep. In de muur tussen de lokalen is een lampnis die oorspronkelijk was voorzien van een kozijn met 1 cm dik spiegelglas. Alle deuren en ramen hebben blinden van 12 mm dik plaatijzer. De ventilatieopeningen hebben draairozetten. Tegen de dekking van spoorrails waren houten plafonds gemaakt. Dit diende vooral om het moreel van de troep tijdens een bombardement te handhaven. Zo werd voorkomen dat eventuele scheuren zichtbaar werden en dat uit de dekking loskomende betonstukjes op de schuilende manschappen zouden vallen.

De inrichting van de schuilplaats was zeer eenvoudig en bestond uit een rij bergplanken tegen de achterwand en 15 losse houten zitbanken. In de Eerste Wereldoorlog was in deze schuilplaats de bediening ondergebracht van een naast het gebouw ingerichte artilleriebatterij.


Schuilplaats K2

Doorsnede van het gebouw