Naar bastion Turfpoort
Naar begin

Gebouw W. Kanonkelders (Bastion Turfpoort)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar bastion Turfpoort    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Gebouw W

1 t/m 5. Kanonkelders 6. Luistergang. 7. Gang naar kanonkelders. 8 Gang naar waterpoortje. 9 Buskruitmagazijn


Dit gebouw dateert uit de tijd van de aanleg van de vesting in 1679-'85. Het ligt in de linkervoorkant van bastion Turfpoort en bevat vijf kanonkelders met het bijbehorende gangenstelsel, een luistergang en een kruitmagazijn. De enige toegang tot het gebouw ligt op de lage linkerflank van het bastion. Vandaar leidt een ruim 2,5 meter brede overwelfde gang naar de voorkant van het bastion, waar naast elkaar vijf kanonkelders liggen. Een zijgang leidt naar een poortje dat uitkomt op het water vóór de lage flank, een zogenaamd waterpoortje.

De kanonkelders zijn 6,2 meter diep en 2,5 meter meter hoog in de top van het gewelf. Kelders 1 en 2 zijn ca. 2,9 meter breed, de overige kelders zijn 3,2 meter breed. Elke kelder heeft een schietgat en een luchtgat voor rookafvoer. Vanaf de laatste kelder loopt een 61 meter lange gang in de richting van de punt van het bastion, een zogenaamde luistergang.

Naast de ingang van het gebouw ligt een kruitmagazijn met een eigen toegang. Het bestaat uit één rechthoekig, gewelfd lokaal van 5,4 meter lang en 3,4 meter breed. Er kon 136 ton buskruit worden opgeslagen. Het gebouw is vrijwel identiek met gebouw Z (het gebouw met kanonkelders aan de andere kant van dit bastion), alleen is het gespiegeld ten opzichte van een lijn door het midden van het bastion.