|
||
Naar bastion Oud Molen
|
Gebouw N'. Militaire bakkerij en slagerij
|
|
|
||
© text, illustrations: David Kips, 2009.
|
Naar bastion Oud Molen Naar begin |
![]() ![]() |
Plattegrond (situatie 1879):
Voorgevel bakkerij/slagerij. Koeienkop boven slagerij. Voorgevel vanuit westen
Dit gebouw is aangelegd in 1878 tijdens de vernieuwing van de vesting. Voor de bouw werd een stuk grond ten noorden van de Haven aangekocht. De voorgevel van het gebouw is naar het noordwesten gekeerd. Het is een zogenaamd straalgebouw, dat wil zeggen dat het met een kromming is gebouwd. Door de kromming werd de voorzijde ontrokken aan vuur vanuit het aanvalsterrein aan weerskanten van de vesting: vanaf de noordoostelijk van de vesting gelegen zomerdijk langs de toenmalige Zuiderzee en vanaf het terrein De Spiegel in het zuidwesten.
Het gebouw diende als bakkerij en slagerij. De gronddekking reikte tot 8,5 m boven NAP. De dekking van de slagerij op de rechtervleugel van het gebouw was nog 1 meter hoger.
Voormalige ovenlokalen bakkerij. Voor het oostelijke lokaal een recente aanbouw
In de bakkerij kwamen twee Roland-ovens. Dit waren ronde ovens met een middenlijn van circa 3,5 m met een draaibare ronde bakvloer. Elke oven kon 120 broden bevatten. De tijd die nodig was voor het éénmaal ronddraaien van de oven, tevens die voor het bakken van het het eerst ingebrachte brood, bedroeg 24 minuten. De oven werd telkens een kwart cirkel rondgedraaid en leverde zo na de eerste ronddraaiing elke 6 minuten 30 broden. Per werkdag van 10 uur zijn dat 3000 broden of 6000 rantsoenen. De capaciteit was dus zo groot dat bij een defect in één oven, de andere met een dubbele ploeg bakkers ruimschoots in de behoefte van het dagelijks brood kon voorzien. Omdat er niet genoeg deegtroggen konden worden geplaatst om een dergelijke broodproduktie op gang te houden, werden 2 kneedmachines geïnstalleerd. Deze werden aangedreven door een stoommachine in de achterste doorgang tussen de beide ovenlokalen. De ketel van de stoommachine kon tevens warmwater leveren. In de meelkamers werd meel opgeslagen voor de broodbehoefte van 3400 man gedurende 1 maand.
Van links naar rechts: Toegang broodkamer. Kantoor. Voormalige slagerij
Voor het water dat nodig was bij de deegbereiding in de bakkerij was een pomp geplaatst in de voorste doorgang tussen de twee ovenlokalen. De pomp was aangesloten op een gemetselde regenwaterbak onder de twee middelste lokalen van het gebouw. De bak heeft een inhoud van 52 m³ en werd gevoed door het water dat op het gebouw viel en via in de tussenmuren der lokalen aangebrachte afvoerkokers naar de bak werd geleid.
In het linker ovenlokaal en de slagerij waren nog twee pompen gemaakt die hun water betrokken uit een vóór het gebouw geslagen welput. Het water uit deze pomp in de bakkerij werd gebruikt voor de stoommachine.
Tussen de wereldoorlogen diende het gebouw, ondanks protesten van het gemeentebestuur, als munitiemagazijn voor het in Naarden gelegerde Regiment Motor Artillerie. In 1935 waren er meer dan 214.000 scherpe patronen opgeslagen. Na de oorlog kreeg het gebouw een bestemming die aansloot bij de werkplaatsen in het nabijgelegen Arsenaal. In de voormalige bakkerij kwamen garages. In de voormalige slagerij kwam een accu-laadinrichting. Na het vertrek van de militairen uit de vesting in 1986 is het gebouw door het Ministerie van Defensie afgestoten.
Afdekplaat vóór het gebouw |