Naar bastion Oud Molen
Naar begin

Gebouw K'. Kanonkelders (Bastion Oud Molen)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar bastion Oud Molen    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Gebouw K'

Schietgaten van gebouw K'


Plattegrond (situatie 1879)

Gebouw K'

1. Gang naar waterpoortje. 2. Buskruitmagazijn. 3. Gang naar kanonkelders
4 t/m 8. Kanonkelders. 9. Luistergang


Dit gebouw dateert uit de tijd van de aanleg van de vesting in 1679-'85. Het bestaat uit vijf kanonkelders in de linker voorkant van bastion Oud Molen met het bijbehorende gangenstelsel, een luistergang en een kruitmagazijn. De toegang tot het gebouw ligt op de lage linkerflank van het bastion. Vandaar leidt een 2,7 meter brede gang naar de voorkant van het bastion, waar naast elkaar vijf kanonkelders liggen. Een zijgang leidt naar een poortje dat uitkomt op het water vóór de lage flank, een zogenaamd waterpoortje.


Gebouw K'    Gebouw K'

Ingang op de lage flank. Kruitmagazijn


De kanonkelders zijn 5,5 meter diep, 3 meter breed en 2,4 meter meter hoog in de top van het gewelf. Elke kelder heeft een schietgat en een luchtgat voor rookafvoer. In de 19e eeuw werden de drie achterste kelders door een muurtje afgescheiden en ingericht als onderkomen voor manschappen. Rond 1906 konden in de achterste twee kanonkelders 10 onderofficieren worden ondergebracht en in de gang naar naar de kelders 16 manschappen. Vanaf de laatste kanonkelder loopt een 60,5 meter lange gang in de richting van de punt van het bastion, een zogenaamde luistergang.

Naast de ingang van het gebouw op de lage flank van het bastion ligt een kruitmagazijn met een eigen toegang. Het magazijn heeft een capaciteit voor 136 ton buskruit en bestaat uit één rechthoekig, gewelfd lokaal van 5,4 meter lang en 3,4 meter breed. Het is voorzien van een spouwmuur.


Gebouw K'    Gebouw K'

Waterpoortje