Naar bastion Nieuw Molen
Naar begin

Gebouw C'. Kanonkelders (Bastion Nieuw Molen)


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar bastion Nieuw Molen    Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!

Gebouw C'

Ingang gebouw C'. Rechts het kruitmagazijn


Plattegrond (situatie 1879)

Gebouw C'

1 t/m 5. Kanonkelders 6. Luistergang. 7. Gang naar kanonkelders
8 Buskruitmagazijn. 9 Gang naar waterpoortje


Dit gebouw dateert uit de tijd van de aanleg van de vesting in 1679-'85. Het ligt in de linkervoorkant van bastion Nieuw Molen en bevat vijf kanonkelders met het bijbehorende gangenstelsel, een luistergang en een kruitmagazijn. De enige toegang tot het gebouw ligt op de lage linkerflank van het bastion. Vandaar leidt een 2,7 meter brede overwelfde gang naar de voorkant van het bastion, waar naast elkaar de vijf kanonkelders liggen. Een zijgang leidt naar een poortje dat uitkomt op het water vóór de lage flank, een zogenaamd waterpoortje. Het gebouw is vrijwel identiek aan gebouw F' aan de andere kant van het bastion, alleen gespiegeld ten opzichte van een lijn door het midden van het bastion.


Gebouw C'

Waterpoortje


Bij de restauratie werd naast de gang naar het waterpoortje een oude ronde trapschacht blootgelegd met het spiraalvormige fundament voor een wenteltrap. Traptreden zelf ontbraken. Bij onderzoek bleek eenzelfde trapschacht aanwezig te zijn bij het vrijwel identieke gebouw F' aan de andere kant van het bastion. Bij de restauratie is de muur waarmee de trapschacht was afgesloten verwijderd en is een wenteltrap in de schacht gemetseld. De bovenafdekking bleef gehandhaafd.

De vijf kanonkelders in de voorkant van het bastion zijn 5,5 meter diep en 3 meter breed en 2,4 meter hoog in de top van het gewelf. Elke kelder heeft een schietgat en een luchtgat voor rookafvoer. In de 19e eeuw werden de 3 achterste kelders ingericht als onderkomen voor 18 manschappen. Deze voor bewoning ingerichte kelders konden worden verwarmd en kregen cementvloeren. De andere kelders hebben vloeren van klinkers. Vanaf de laatste kelder loopt een 61 meter lange gang in de richting van de punt van het bastion, een zogenaamde luistergang.
Naast de ingang van het gebouw op de lage flank van het bastion ligt een kruitmagazijn met een eigen toegang. Het bestaat uit één rechthoekig, gewelfd lokaal van 5,4 meter lang en 3,1 meter breed. Het magazijn heeft een spouwmuur. Er kon 136 ton buskruit worden opgeslagen.