Naar begin


Courtine Turfpoort-Nieuw Molen

Klik op de gebouwen voor meer informatie

Klik voor luchtfoto Bastion Katten Klik hier voor gebouw Z Klik hier voor gebouw A' Klik hier voor gebouw C' Klik hier voor gebouw B'

Courtine Turfpoort-Nieuw MOlen

        Courtine Turfpoort-Nieuw Molen. Gebouwen:

Courtine Turfpoort-Nieuw Molen bestaat uit het rechte stuk vestingwal tussen bastions Turfpoort en Nieuw Molen aan de zuidwestkant van de vesting. Hij bestaat uit een eenvoudige rechte borstwering met de kruin op 7,6 m boven NAP, aan de grachtzijde voorzien van een 3,5 m hoge bekledingsmuur. De enige gebouwen in de courtine zijn twee 17e eeuwse gebouwen met kanonkelders, gelegen op de uiteinden van de courtine tegen de lage flanken van de aangrenzende bastions (gebouwen A' en B').

Deze courtine behoort tot het meest beschadigde deel van de vesting: het stuk tussen de bastions Turfpoort en Oud Molen, inclusief het bastion Nieuw Molen. Op de uiterste punt van Nieuw Molen na, is in de loop van de tijd een groot deel van de oorspronkelijke aardwerken verwijderd. Verdwenen zijn de oude walgangen achter de borstweringen met de in de 19e eeuw aangelegde opritten en banketten en al de vroeger aanwezige geschutemplacementen met hun traversen en rugweren.

Halverwege wordt de courtine doorsneden door de in 1939 aangelegd Burgemeester Van Wettumweg. Een metalen plaquette aan de muur herinnert aan het maken van deze doorbraak waarover indertijd veel te doen is geweest. In 1997 is op de noordelijke helft van de courtine een afrit gemaakt voor het parkeerterrein dat op bastion Nieuw Molen is ingericht.


© text, illustrations: David Kips, 2009.
Contact: d.kips@hccnet.nl

Naar begin

Valid XHTML 1.1 Valide CSS!